Alla neelata või mitte…?

“Kes tuli autoga? Auto võib ka siia jätta.”
“Kas on keegi, kes ei neela alla ja soovib kaussi?”
“Kes ei taha, ei pea neelama.”

 

Nii algab Eesti Baarmenite Assotsatsiooni (EBA) Koolituskeskuse Beer Star õllekoolitus Kristjan Markii juhatusel.

22662667_10155654660688592_891947074_o

Mina ei olnud autoga…ega ma loll ei ole. Juba trammiga Sossi mäe poole loksudes mõtlesin endamisi: „Noooh paar kolm õlut kindlasti seal koolitusel on, mida ma varem maitsnud ei ole. Loomulikult siis, kui seal ainult neid moodsaid hipsterite IPA-sid ei anta. Ülejäänusid olen ma ikka enamvähem järele proovinud ju.“ Läks vastupidi. Kahte õlut olin varasemalt maitsenud ja lisaks mõnda veel näinud, mis tolleks õhtuks oli someljee poolt välja valitud ja ette valmistatud. Kiirelt sai selgeks, et õlled ei jagune IPA-d ja muud, vaid IPA on hoopis sama, mis pilsner – no selles mõttes, et mõlemad on õlle tüübid. Kuigi jah, ka IPA-t sai maitsta ja sai ka teada, et kuidas, millal ja millega seda tarbida. Kurikuulus Indian Pale Ale on maitsemeelte restarter. Olgu selleks siis fishi-fish või vürtsine toit, India hele Ale puhastab maitsemeeled ja iga amps tundub jälle justkui esmakordsena.

 

Koolitus kestis viis akadeemilist tundi. Sissejuhatuseks rääkis hr. Markii õlletootmise ajaloost, kuidas see alguse sai, kus ja miks seda tegema hakati. Seejärel saime teada, kuidas toimuvad erinevad tootmismeetodid, mille järgi ka õllesid tegelikult jaotatakse. On põhjapärmiga kääritamine, mille tulemusena saadakse odralinnastest Lager-tüüpi õlled (pilsner, lager, porter, bock jne), pinnapärmiga kääritamine odralinnastest (IPA, APA, bitterid, Inglise erinevad Aled, Stoudid jne) või nisust (Belgia nisuõlled, Saksa heledad ja tumedad nisuõlled), mille tulemusel saadakse Ale-tüüpi õlled ning metsiku pärmiga kääritamine, mille tulemusel saadakse Lambic-tüüpi õlled (Faro, Gueuze, Framboise, Kriek ja teised puuviljaõlled). Peale pooleteist-tunnist kuulamist ja kuivamist asusime meeldiva osa juurde – praktika.

22662757_10155654661748592_223295833_o

Sellel õhtul sai maitsta: Paulaner- Lefe Weisbier (hele nisuõlu); A Le Coq – Premium (lager); Paulaner – Karamell Salvator (bock); Lehe – Reibas Rottweiler (rukki bock); 22664062_10155654661143592_2111093809_oPolar Monkeys – White Collar (Pale Ale); S’Peters – Ruby Red Ale (red Ale); S’Peters – Indnia Pale Ale (IPA); Lehe – Lõbus Njuufa (Black IPA); Belhaven – St Andrews (Amber Ale); Belhahven – Black Scottish Stout (Stout); Fuller’s – London Porter (Dry Stout); S’Peters – Cream Stout (Green Stout);
Lindemans –Gueze (Lambic); Lindemans – Faro (Lambicu ja värske õlle segu); Brouwerij Bosteels – Tripel Karmeliet (Belgia Ale); Lindemans – Framboise (puuvilja õlu). Jep, kes kokku luges, see teeb juba 16 erinevat õlut.

Paljusid neist varem proovinud oled? Nagu aru sain, siis valitakse uued tooted pea igaks koolituseks, nii et teisel koolitusel võib hoopis teine valik olla. Ja selleks hetkeks mina enam kindel polnud, kas sain ka tegelikult kõik kirja või jäi mõni juba ka vahele. Ja asi läks veel lahedamaks. Kõik koguti leti ette kokku ja someljee juhatusel hakati kombineerima erinevaid toite erinevate õlledega. Saime proovida erinevaid juuste, šokolaade, lihapalle terava ja soolase kastmega, mõrut rukolat ning isegi sprotte õlis koos erinevate õlledega. Täesti hämmastav, kuidas mõningad kooslused toimivad harmooniliselt ja teised ei toimi absoluutselt, mõni kombinatsioon neutraliseerib teatud maitseid ning teine toob hoopis rohkem nüansse esile

Arvestades meie vabariigi maksupoliitikat ning õllehindasid, on selle koolituse näol tegemist vägagi soodsa diiliga väljas meeldivalt aega veeta. Seal saab juua, seal saab süüa ja mis peamine, seal saab õllede koha pealt olulisemalt targemaks. Minule meeldis kogu see kontseptsioon tunduvalt rohkem, kui baaris või pubis istumine. Õnneks korraldab EBA ka dzinni, kokteilide, veinide ja muid erinevaid koolitusi, nii et edu ja jaksu Eesti baaridele ja pubidele.

 

Koguge meeldiv sõpruskond kokku ning minge nautima! Miks mitte pidada seal kasvõi oma sünnipäeva. Arvestage aga sellega, et kui otsustate alla neelata ja tahate kogu info meelde jätta ja võibolla ka kirja panna, siis mingilt maalt muutub see üsna keeruliseks 🙂

 

Comments

comments